HTML

Hogyan húzza le a NAV az adófizetőket?

Friss topikok

Címkék

Archívum

Így kell az illetékbevételi tervet teljesíteni...

2013.02.24. 14:55 MrAnubis

Egy miskolci teremgarázs 2012-es vásárlása kapcsán kellett szembesülnöm vele, hogy a NAV B-A-Z Megyei Adóigazgatóság Illeték Osztálya hogyan szed be némileg több illetéket, mint ami törvényesen fizetendő lenne az adózók által.

Úgy működik a dolog, hogy az ilyen viszonylag kis értékű ingatlanoknál nem fogják elfogadni az adásvételi szerződésben szereplő vételárat, hanem az Art 126§ (1) alapján a forgalmi értéket majd  "becsléssel" állapítják meg.

Rendben is lenne a dolog, ha irreálisan alacsony vételár esetén a NAV egy korrekt eljárásban állapítaná meg az illetékfizetés alapjául szolgáló forgalmi értéket.

Sajnos azonban szó sincs erről!

A tény az, hogy a jelenlegi reális piaci árakon történő ingatlanszerzéseknél a NAV nagy valószínűséggel élni fog a fogalmi érték megállapítási jogával, melynek során ki fog választani 7 db kénye-kedve szerint összeválogatott hasonló ingatlanra vonatkozó un. "összehasonlító értékadatot". Azért írok "összehasonlító értékadatot" mert a NAV szerint az a valós vételár, amit az állampolgár nem vitat, vagy ha vitat is, nem visz el bírósági szakaszig, ahol jogerős bírósági ítélet születhetne. Hogy érthető legyen: ha valaki vesz egy ingatlant 3 MFt-ért, de a NAV 4 MFt forgalmi érték után szabja ki az illetéket és az adózó ezt nem vitatja, akkor a NAV szerint 4 MFt lesz a valós forgalmi értéke az ingatlannak, holott adott esetben a szerencsétlen adózó egyszerűen csak nem akart pereskedni...

A következő hasonló ingatlan adásvételénél a NAV már gátlástalanul fog erre a 4 MFt-ra  "összehasonlító" értékadatként" hivatkozni, úgy beállítva azt, mintha az adott ingatlannak az lett volna a valós vételára. "Természetesen" a 7 db "összehasonlító értékadat" ezen túlmenően egy gondos válogatásnak köszönhetően a legdrágább ilyen adatokat fogja tartalmazni. Majd a NAV megállapítja, hogy ennek a 7 db -irányított módon összeválogatott és fiktív értékadattal szereplő- hasonló ingatlannak az átlagos négyzetméterára lényegesen magasabb, mint amennyiért vette a szerencsétlen adózó az ingatlant és máris "alátámasztott" a NAV forgalmi érték megállapítása, vagyis máris lehet fizetni az illetéket a megállapított magasabb forgalmi érték után....

Ha ez nem tetszik ez az adófizetőnek, akkor fellebbezhet -persze nem ingyen-, de mondhatom, hogy feleslegesen, mert nagyon kell a pénz a NAV-nak, a másodfokú eljárásban ugyan az a NAV (csak egy másik osztálya) szervilis módon meg fogja állapítani, hogy az első fokú határozat jogos, maximum lehet menni jogorvoslatért a bíróságra, persze mivel a másodfokú határozat már jogerős, az illetéket is be kell fizetni.

Ezzel csak 2 gond van: az egyik az, hogy néhány tízezer forintért egyszerűen gazdaságilag nem éri meg pereskedni, mert a bíróság a valós költségeket és a pereskedő adózó saját idejének az ellenértékét úgysem ítéli meg és fizetteti meg a NAV-val. A másik gond pedig, hogy ilyen esetben a bíróság által kirendelt szakértő megkéri a NAV-tól az "összehasonlító értékadatokat", ami alapján a szakértői véleményét meghozza és persze a NAV megküldi neki nagyjából ugyan azt a 7 db önkényesen válogatott és általa megállapított forgalmi érték adatot, amire a határozatában is már hivatkozott...A szakértő pedig megállapítja majd ezen adatok alapján nagyjából ugyan azt az értéket, mint a NAV és máris bukta az adózó a pert -Hungarisztánban.

Nem kell hozzá sok logika és statisztika tudomány, hogy rájöjjünk arra, hogy ez a módszer szisztematikusan felültorzítja az ingatlan forgalmi érték adatbázist, hiszen folyamatosan valótlanul magas adatok kerülnek az adatbázisba. Így fordulhat elő, hogy a NAV szerint -legalábbis az általuk megküldött másodfokú határozatban leírtak alapján- az utóbbi években "nem tapasztalható" ingatlan árcsökkenés Miskolcon... :-)

Vajon hogyan nem tűnik fel senkinek nálunk az, hogy a NAV mint az illeték beszedésben érdekelt fél egyúttal az adatgazda is a forgalmi értékeket illetően és eképpen lehetősége van az ebből származó adatszolgáltatásait az érdekeinek megfelelően manipulálni?  Szerintem ha már a NAV az adatgazda, akkor legalábbis nyilvánosnak kellene lennie minden egyes ingatlanszerzés adásvételi szerződésben szereplő és NAV által megállapított értékének (ha az eltérő) -persze ez elég lenne a szerződő felek neve nélkül, pld csak város, utca bontásban, vagy nagyon hosszú utcák estében, ahol az árak az utca egyes szakaszain eltérőek lehetnek az utcát tovább lehetne bontani házszám szakaszokra: pld. 1-100, 101-200, stb. Ez a módszer segítené az adózókat is és a NAV visszaélések elkerülését is.

Meg kell csak nézni, hogy a NAV tervszámai hogyan alakulnak...meg azt hogy hány esetben élt 2012-ben a NAV a forgalmi érték megállapítás jogával és ebből kifolyólag mennyi többlet illetéket szedett be.

A számomra megküldött első és másodfokú határozatban szereplő jogszabálysértések, elírások és hibák alapján egy olyan hivatal magatartásmintája rajzolódik ki, mely a túlzott hatalma és az állampolgárok többségének a meglehetősen beletörődő magatartása miatt igen nagy magabiztossággal próbálja "lehúzni" a tisztességes adófizetőket, ahol erre csak módja van.

Hát, így kell teljesíteni a növekvő illetékbevételi tervszámokat akkor is, ha csökkennek az ingatlanárak és a forgalom.

Hiába, no! Kell tartani a hiánycélt. Bármi áron. Pedig csak szépen kellett volna kérni, hogy fizessek már pluszban 29 000 Ft illetéket...

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://navstrory.blog.hu/api/trackback/id/tr825101572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.25. 09:59:50

nagyon durván hangzik, és az tényleg igaz, hogy nem fog perre menni szinte senki, mert nem éri meg, másrészt meg itthon nincs is akkora kultúrája.

230e 2013.02.25. 10:18:31

Pedig lenne megoldás az alul/felül becslésre.
- A bevallott vételár megfizetésével az állam megvásárolhatná az adott ingatlant a vevő helyett
- a megállapított vételáron pedig köteles lenne azon az áron megvásárolni, ha a vevő úgy gondolja.

Stefánia vagdalt 2013.02.25. 10:25:26

Annak idején, amikor lakást vettem, akkor kijött a bank értékbecslője és normális, piaci vételárhoz képest lepocskondiázta a kéglit - ami érthető is, hiszen a bank úgy próbálja csökkenteni a kockázatát, hogy minél kevesebb pénzt ad ki kölcsönbe.

Aztán kijött a biztosító értékbecslője, ő is körülnézett ugyanabban a lakásban, ő meg a piaci ár másfélszeresét állapította meg - ami érthető is, hiszen a biztosítónak meg az az érdeke, hogy magasabb értékű kégli után magasabb havi biztosítási dijjat tud kérni.

Az érdekeik ellentétesek, az egyik lenyomta, a másik meg felhúzta az ingatlan vélt értékét. Egyik értékbecslő sem köteles elfogadni a másik véleményét. A banké leszarja a biztosítóét és viszont. Ja, olyan sincs, hogy a tulajdonos által megbízott független szakértő becslését fogadják el.

A tízmilliós lakásom a bank szerint alig ér hetet, a biztosító szerint meg tizenötöt is! Ezt a helyzetet sem áll érdekében senkinek sem rendezni. Ezért tart itt ez az ország.

KolompárRómeó 2013.02.25. 10:41:08

Mi szerencsére kaptunk NEV-os dolgozótól fülest, hogy eszünkbe se jusson fellebbezni, mert a NAV ALAPBÓL visszadobja a fellebbezést, persze úgy, hogy a soktízezer Ft fellebbezési díjat befizettük és mehetünk bíróságra, ha van még kedvünk.

Hát igen, így plusz 200-at húzott le rólunk a tisztelt NAV. Amikor ezt történt, olvastam a hírt, hogy 2-300 vadiúj, közép- és felsőkategóriás kocsit veszek a NAV-osoknak.

Nem írom ide, hogy milyen tisztátalan gondolatok keringtek az agyamban, hogy erre megy az általuk teljesen jogtalanul beszedett pénz.

..|..

2013.02.25. 10:44:01

Igen... fejétől büdösödik a hal. Egy elejtett mondat jut eszembe, amit egy NAV-os szájából hallottam: Akármit is csinálunk, úgyis az erősebb kutya b.szik! És ebben minden benne van.

citrix 2013.02.25. 11:48:37

Az ingatlan ára annyi amennyit a nav jónak lát.Ez egy abszurd világ,a kedves vezető meghatározza tételesen mennyi büntetést,adót kell beszedni és annyit ha cigánygyerekek potyognak az égből akkor is beszednek.Lásd eü. dobozon történő pénzbehajtás.Úgy látszik ez is belefér a szabadságharc során vívott győztes csatákba.Nav-os és egyéb kormányzati gépjárművek:a Suzukit valahogy nem szeretik (a Mi autónk) de az Audikat,Skodákat egyszerűen imádják,Ki érti ezt?

teotwawki 2013.02.25. 11:57:02

Ha lenne egy olyan párt, amely azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén tokkal-vonóval felszámolja NAV-ot és a jelenlegi adótörvényeket, és teljesen nulláról létrehoz egy új, tisztességes adózási rendszert, amely felett egy olyan intézmény őrködik, amely tisztában vele, hogy ő van az adófizető állampolgárokért és nem mi értük, akkor én rájuk szavaznék.

A jelenlegi NAV alkalmazottak direkt rosszindulatúak. Még nem hallottam olyat, hogy egy vitás kérdésben az adózó számára méltányos döntést hoztak volna, viszont százszámra hallani olyan horrortörténeteket, amikor a NAV alkalmazottak szándékosan keresztbe tettek az állampolgárnak.
Nem tudom, hogy ezt a felső vezetés utasítására teszik-e, vagy simán csak szemétládák, de bárhogyan is legyen jelentős szerepük van abban, hogy az ország élhetetlen.

OkoskaTo:rp 2013.02.25. 11:58:00

Szerintem addig ne sírj, amíg majd az ingatlanadót is hasonló módon fogják kiszámolni neked...
(Figyelmen kívül hagyva, hogy a 2008-as válság előtt mondjuk másfélszer annyiért vetted meg, mint amennyit most ér.)

csakhalkanszólok 2013.02.25. 12:09:37

Csak hogy egy vidító példát is írjak:
Egy barátom cégénél ellenőriztek (bolt) és a feleségét aki bent tartózkodott a boltban - szerződés alapján vész esetére (beteg alkalmazott, stb) kötöttek egy 0 forintos megbízási szerződést mindenféle kötelezettség nélkül - munkavállalónak minősítették. A boltot 30 napra be akarták zárni, 400 eFt bírság + 3 hónapra visszamenőlegesen a járulékok befizetése, stb. Ha gyorsan kiszámoljátok, a befizetés kb 7-800 eFt + 1 hónapig a kimaradó forgalom + hitelvesztés, stb. Szóval összejött volna pár milla veszteség.

Egy bökkenő volt: a barátomnak igaza volt, és úgy gondolta ebbe mégse kellene tönkremenni.

A lényeg, a NAV NEM mert a bíróságig elmenni! Az ok, a barátom tételesen tudta cáfolni a NAV által meghatározott átminősítő jegyeket az általa furmányosan megírt megbízási szerződéssel + egy laza mozdulattal felajánlotta a vagyonosodási vizsgálatot maga ellen.

Tanulság: körültekintően, alaposan és tökösen eljárni!
Tudom az ingatlan vétel más, de mégis....

De ezt tényleg csak azért írtam le, hogy minden NAV üldözött egy kicsit elégtételt érezzen....

Viktus 2013.02.25. 12:40:07

Az a szomorú, hogy ami forgalmi érték is annak köze nincsen a piaci értékhez, mert mindenki álmodozik, hogy anno x éve sok millióért vettek egy családi házat pl. az manapság már a feléért se nagyon kell senkinek, mert nincs pénz. A legtöbb ingatlannak ebben az országban ténylegesen max. eszmei értéke van.

kifordított nagyanyó 2013.02.25. 12:44:30

Nem baj ha a vállalkozó előbb -utóbb feladja és bezár.
Hávan belőlük bőven.Nem igaz?
Idióta banda.

snorbi 2013.02.25. 13:04:25

@teotwawki:

+ kötelezővé kellene tenni, hogy ne lehessen használni az "állam által finanszírozott" és hasonló kifejezéseket, hanem "adófizetők pénzéből finanszírozott"-at kelljen mondani :)

Egy komoly célokkal rendelkező párt nagy eséllyel be se jutna a parlamentbe.
Nyugdíj racionalizálás? Utazási kedvezmények megnyirbálása? Állami apparátus csökkentése? Minden egyes pontnál milliós mértékben csökken a rá szavazók száma, hisz valakinek az érdekét úgyis sérti a dolog...
Nézd meg majd: Bajnaira szinte egy "jól kereső" ember sem fog szavazni, mert belengette a sávos SZJA-t.

nem megfelelő 2013.02.25. 13:09:24

@Stefánia vagdalt: Esetem jó 10 éve:

Detto. Ehhez hozzátartozik, hogy a banki által felkért mellékállásban dolgozó értékbecslö, mint kiderült, az illetékhivatalban dolgozik föállásban, és az illetékhivatal által küldött értékbecslö fószer szervezeti fönöke - aki ezek szerint az illékhivatalnak nem végez értékbecslést, hanem meghagyja a beosztottjainak, hogy ne legyen érdekütközés :)

tede 2013.02.25. 13:18:20

Olyanról már hallottam, hogy az ismerős ismerőse megvette a házat nagyon rossz állapotban de nyomott áron. A NAV (akkor még APEH) meg 2-3 évet pepecselt az illeték kiszabásával és közben ugye a ház állapota javult, hiszen ott laktak és folyamatosan felújították, költöttek rá. Sajnos számla nem sok mindenről volt, csak az anyagköltség egy részéről, mert ugye a mesterek azonnal elzavarják azt, aki számlát mert tőlük kérni, sőt építőanyagot is jobban szeretik számla nélkül adni, különben nem jár ingyen házhozszállítás meg a hasonlók.

Egy a lényeg, az APEH hasonlóan adatbázisra meg szemrevételezésre hivatkozva jóval drágábbnak tartott az ingatlant és súlyos tízezreket akart bevasalni pluszban a szerencsétlenen, aki félrerakta az illetékre a pénzt, de arra nem számított, hogy sokkal többet kell fizetnie. Mindezt úgy,hogy a ház is folyamatosan nyeli a pénzt. Nem irigylem, bár nem ismertem személyesen.

De amikor még ment a TV ügyvédje, abban is volt hasonló eset.

tede 2013.02.25. 13:28:13

@snorbi: egy pártnak két éve van meghoznia a kemény, határozott lépéseket persze amiket az ellenzék és a "gondolkodók" hangos üvöltése kísér. Az érintettek meg felvonulnak és hasonlóan dühöngve adnak hangot az elégedetlenségüknek.

A Fidesz most ezt a receptet próbálja meg végig vinni és ahogy elcsitulnak a tandíj viták már látható, hogy kifogták a szelet az ellenzék vitorlájából. Maradnak a rezsicsökkentések, nyugdíjemelések, amit magyar politikus nem ellenezhet, ha nem akar azonnal eltünni a süllyesztőben a népharag miatt.

A Bajnaiék most azzal próbálkoznak, hogy kiválasztanak egy kis csoportot és azoktól annyi pénzt elvesznek, amennyit csak ki bírnak belőlük préselni (az Oszkó 1,5x adóékről pampogott az ATV-ben, ami 75% adóék is lehet, nagyon durva, 400e forint felet minden 4 forintból három a Bajnaiékhoz menne, ha igaz) és abban bíznak, hogy az irigység és az "megúszás" érzése miatt a többség a párjukra áll.

Kuriózum, amit csinálnak, hogy adóemeléssel akarnak választást nyerni, bízva a magyarok általános irigységében. Remélhetőleg nem sikerül a libaszakértőnek ez az aljas terve...

rókafogta 2013.02.25. 14:06:32

@tede: A nagy paci faxát mondott ilyen,hogy minden 4 Ft 3 adó! (Ezt Rogán hazudozó mondta)Állítom ,hogy a Bajnaiék második adó kulcsa nem lenne magasabb 20-23% nál és elhiheted elég lenne, tehát 400 E a jelenlegi 64 E 92E. Valószínünek tartom az alsó se menne 10% alá

Wolff 2013.02.25. 14:55:36

@tede: Na, te se tudod mi az az adóék. Szaladj, majd Habony Árpi ezt is megmondja neked.

Tahó Sandokan 2013.02.25. 14:58:29

@rókafogta: Nem a te hibád, hogy nem világos, az elmúlt tizennéhány évben minden kormány direkt ködösíti az adózást, mennyi is ma az adóék? Számoljuk csak ki TELJESEN a munkát terhelő adók, járulékok mértékét, és aztán a fogyasztást terhelő adókat se feledjük. Szerintem nagyon is közel van a 70%. A bruttó-nettó szavak már teljesen jelentés nélküliek. A bruttódat terheli az a sok sz@r, amit a munkáltató fizet utánad. Jogosan ezt a végső összeget kellene bruttónak hívni, és bármire is költesz, terhel a 27% áfa.

nyman 2013.02.25. 15:04:23

Hehe, par eve engem is leszopattak.

Vettem egy lepukkant 50 nm-es dohosodo epuletet egy zalai kis faluban, ami megosztott, szolgalmi jogokkal terhelt telken volt, igazabol kicsit azert, hogy segitsek vkin 300 000 forintert.

Majd jon a level, hogy jonnek becsulni. Felhivtam az ertekbecslot, hogy nyugodtan irjanak a papirra akar masfel milliot. Ugye annak az illeteke 2%-al is csak 30 ezer. Mivel nekem ezert kb. 250 km-ert kellet volna utaznom, aminek az ido, uzemanyag es az energiabefektetese nem ert volna meg ennyit.

Na ez mind ok, megneztek kivulrol, lefenykepeztek, stb. Majd jon a hatarozat. Mivel a 300 ezer es a masfel millio kozott jelentos az ertekkulonbseg. Ezt a kulonbseget ajandekozasnak (!!) tudtak be, es mivel nem volt rokoni fok, mindjart r.basztak 10%-ot az 1/3-ra. Ugyan meg azt mondom korrekt volt az ugyintezo, mert az 500 e helyett ratehette volna az 1,2 milliora is. Bar lehet azert nem tette volna, mert azert mar fellebeztem volna.

Ezt az "ingatlant" tavaly adtam el 200 ezerert, a telek resztulajdonosanak. Raadasul neki meg tobbet is ert, mint annak aki az utcarol beesik. Anno neki is kinaltak, sot eloveteli joga volt, de nem tudta megvenni.

Azota nem beszeltem veluk, hogy rajuk mekkora illeteket raktak.

Tenyleg az van, hogy az ember 30-50 ezer forintert nem fog fellebezni, meg adott esetben perelni. Az ingatlan szakertoi koltseg, meg az ugyvedi koltseg sokkal tobb lenne. Ok meg persze orulnek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.25. 16:15:52

@Tahó Sandokan: Az adóék fogalmába nem tartozik bele az ÁFA, azt csak a munkabérből levont vagy arra rakódó adókra és járulékokra számítják. Jelenleg az adóék 49% mínusz családi adókedvezmény, Start-kártya kedvezmény, stb.

És nem mindenre 27% az ÁFA, van 18%-os és 5%-os adókulcs, valamint adómentesség is.

Tahó Sandokan 2013.02.25. 16:34:50

@Távmunkás: világos, akkor nevezzük máshogy. Nekem mindegy, hogyan hívják. Pont ez a trükk. "Levisszük az adóterhelést" azt jelenti, hogy kivesszük a számításból ezt meg azt az adót, akkor végül kilyukadhatunk egészen odáig is, hogy csak az SZJA-t számoljuk, ami nem nagy tétel manapság. Játszottunk egy jót a számokkal, és nem tudtuk meg mi a helyzet. Akkor deklarálom most az "adófájdalom" fogalmát. Ez az a komplett adóterhelés mértékét jelentse, ami a te munkád után kompletten fizetve lett (azaz ennyibe kerültél a munkaadódnak), osztva azzal az összeggel, amelyet te el tudsz költeni árúra, annak is az adómentes értékére. Nyilván fog függeni az árúkosártól, hiszen van amin tényleg kisebb az áfa (nem sok) és van amit viszont terhel jövedéki adó (plö benzin).

Rókakígyó 2013.02.25. 16:51:03

A közhivatalokat nem munkavégzéssel bízták meg az adófizetők, hanem a közszféra működtetésével, ezért nem kell nekik dolgozniuk. Ha véletlenül dolgoznak , akkor sem jól, mert akkor meg később is ezt várnák el tőlük. De a terv az terv és azt teljesíteni kell, mivel teljesen alkalmatlanok a feladatuk ellátására kénytelenek a hatalmukat használni, gyakran korlátlanul, hogy eredményeket tudjanak produkálni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.25. 16:55:33

@Tahó Sandokan: Van egy egyszerű mutató, az ország adóbevételei osztva a GDP-vel. Ezt hívják adócentralizációnak. Ezen szépen látszik, mikor nő, csökken vagy csak átrendeződik a teljes adóterhelés.
Grafikon: index.hu/gazdasag/2012/12/05/ado/

tede 2013.02.25. 16:58:52

@rókafogta: ne kezdjük újra ezt a vitát. A Bajnaiék azt mondják, hogy 1,5x legyen a terhelés 400e forint felett, az Oszkót megkédezte a KOlga, hogy akkor ez 24% adót jelent? Mire az Oszkó elkezdett hímelni-hámolni hogy az nem úgy, mert adóéket kell számolni.

Jelenleg az adóék 50%, minden 2 forintodból egyet lenyúl az állam, ennek szerinted mennyi másfélszerese? 75%, ugye...

Tahó Sandokan 2013.02.25. 17:11:33

@Távmunkás: majdnem jó (érdekel is, utána nézek), csak ebből a számításból nem derül ki, mennyi adó jut a lakosságra, mennyi a nem jogi személyekre.
Tovább ködösíti a képet, hogy ha a kormány elvárja a pénzednek a 70%-át, akkor természetes reakció, hogy befityiszelsz neki, és mész a szürkegazdaságba.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.25. 17:22:07

@Tahó Sandokan: Végső soron a cégeknek is állampolgárok a tulajdonosai, így minden adót a lakosság fizet meg.
Az adók elsozlása tényleg fontos, mi az utóbbi években a fejlett országokra jellemző adószerkezet felől mozdultunk a fejlődő országok felé.

pantlikaskiralylany 2013.02.25. 17:31:15

Ez jól bevett szokás :-)
Tesómék amikor megvettek egy lepukkant házat, majd 8 hónap után kivetették az illetéket - persze már a felújítás után, az volt a szerencséjük, hogy vásárlás előtt csináltattak független értékbecslést, illetve voltak fényképek az eredeti állapotról. Ezekbe nem tudtak belekötni.
Másnál pedig úgy mentek ki felmérni az ingatlant, hogy elfelejtettek szólni, hogy mennek, és kívülről megnézve, eldöntötték, hogy mennyit ér...

tényleg az lenne a megoldás, ha azt mondják ennek ennyi a forgalmi értéke, akkor annyiért legyenek hajlandóak megvásárolni is.

Tahó Sandokan 2013.02.25. 17:41:12

@Távmunkás: Valamilyen szinten, ha az emberekre mint halmazra tekintünk, de ez eléggé egyenlőtlenül terül el. Aki 3 kis cégből húzza ki a napi betevőt máshogy adózik, mint egy normál bérből élő, és máshogy, mint egy nagy cég tulajdonosa. Lehet nekem majdnem egy szociológiai tanulmány kellene, a legtöbb embernek azért nem áramlik a pénz alacsony adózású cégektől ha jól sejtem.

Tahó Sandokan 2013.02.25. 17:44:40

@pantlikaskiralylany: kicsit szégyen, hogy neked kell bizonyítanod, hogy ártatlan vagy az ügyben. Tanulság: amikor veszel valamit, becsültesd fel, megéri a párezer forintot, hogy később ne zaklassanak a NAV-tól. "Fizess pondró, ha nem tudod bizonyítani, hogy nem csaltál." Enyhén hányingerkeltő. A legszebb az egészben az, hogy a NAV a nép adójából van eltartva. Kicsit olyan az érzésem, hogy egy piócát táplálunk.

Makkasz 2013.02.25. 18:36:59

Élek legnagyobb mértékben a jogaimmal, 1000-10000 ft-os tételeknél is, akkor is amikor napi 12 órát dolgoztam és nem számított volna ennyi pénz.
Miért? Mert nem szabad hagyni sem a NAV-nak, sem szolgáltató cégeknek hogy szívassanak minket. Ha mindenki következetesen, tudatosan járna el, egyszerűen megszünnének ezek a visszaélések, túlszámlázások, túladóztatások.
Egyetlen alkalommal kifizettem egy nem igazságos 5000 Ft-os bírságot (nem volt 1 m-es vizben, parttól 10m re mentőöv a csónakomban, és visszaesőnek számítottam közlekedésben, mert előtte két évvel meg gyorsan hajtottam az autópályán).

Szóval kitartás, következetesség végsőkig ha igazunk van!

Most thome elfelejtett kéthónapig internetet szolgáltatni, felmondtam a szeződést, kérik a felmondási időre járó pénzt... Ezt talán mégse kéne.

Raka1885 2013.02.25. 19:31:08

El akartam adni a lakást, a vevő jelölt még meg sem kapta a hitelt, a csekk már nála volt a tulajdonszerzési illetékről. Vettem egy kisebb értékű lakást egy éven belül, a különbözetre így kell illetéket fizetni. Nevetséges, de legyen. Jött egy csekk egy olyan összegről, ami a teljes vételár alapján lett kiszámolva. Véletlen tévedés? Ha nem nyújtok be fellebbezést 14 napon belül, jogerős lesz a több százezer és pont. Csak a fellebbezési illeték tizenvalahányezrét buktam. Azt hittem, az visszajár, ha igazam van, de megint tévedtem. Ezt így hogy, ők pénzügyileg érdekeltek a tévedésben? Következmények nélkül?

Airgüzü 2013.02.25. 19:33:59

Ebben az országban a magas elvonások miatt a pőolitikusi léten kívül az agyonynomorított gazdaságban gyakorlatilag egyetlen olyan tevékenység sincs, amely a jelenlegi adóterhek mellett - a tisztességet is feltételezve - kitermelhető. De ezt az "okosok" közül senki sem látja (be), úgy tesznek, mintha mindez rendjénvaló lenne. Itt sem dolgozni, sem alkalmazni nem éri meg. A gazdaság gúzsba van kötve, a belső fogyasztás a zérushoz konvergál, s amíg nem történik valami érdemi közbeavatkozás, csak rosszabb lesz minden. Cégek tízezrei mennek csődbe, emberek százerei veszítik el a munkájukat. De ezt csak azok nem tapasztalják, akiknek ezt hivatalból kellene látni, tudni. Ez egy feje tetejére állított ország, ami így is fog maradni, amíg a népharag el nem zavarja ezt a tetves politikai elitet. De az a lényeg, hogy az ország "jól teljesít". Ja, és ezért vagyunk ekkora szarban... OV biztos jól teljesít, hiszen családjának, csókosainak és kegyeltjeinek vagyona szépen gyarapodik. Megtettem volna a 1:1000-hez a tétet, hogy a parlamenti bizottság Zsiga Marcell vagyongyarapodását teljesen szabályosnak fogja minősíteni. Hát nem érdekes? Minek ez az egész színjáték az adóbevallásokkal? Mindenki tudja, hogy nekik mindent, a többieknek semmit sem lehet. Legalább megspórolnának egy csomó felesleges kört... Minek ez a bizottság egyáltalán? Van értelme ilyen tahaókat fizetni a közpénzekből? Szükségünk van ilyen átlátszó színjátékokra?

230e 2013.02.25. 19:51:16

@Makkasz: Pedig nem olyan komplikált, igaz nem az adócsalásra épít.
- Ha az állam úgy ítéli meg, hogy túl alacsony a vételár, akkor elviheti ennyiért. (Amennyiben az eladó és a vevő összejátszik, és adóelkerülési okból kevesebbet írtak, akkor bukják a különbözetet.
- Ha az állam az, mely szemétkedik, és magasabb árat állapít meg, akkor annyiért kötelező megvásárolnia (merthogy egy dolog megállapítani valamiről, hogy az a piaci ár, és egy másik ennyiért kötelező módon meg is vásárolni).

A piaci ár pedig ebben a káoszban (csóróság, válság, hiteltörlesztési láz, bebukott hitelek, emberek külföldre költözése miatti azonnali eladások) megállapíthatatlan.

Makkasz 2013.02.25. 20:47:07

@230e: Így már értem. Teljesen jogos amit mondasz, így nem lehetne szemétkedni, és visszaélni sem.

Tahó Sandokan 2013.02.26. 10:06:23

@Airgüzü: Zsiga Marcell elkövette a legnagyobb hibát. Megszegte az aranyszabályt: "Lopni csak 5000 Forint alatt, vagy 50 millió felett szabad"

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 14:59:01

@Tahó Sandokan: Kb. félmillió mikrovállalkozás és egymillió egyéni vállalkozó van Magyarországon, mindegyik kedvezményesen adózik. Persze ezek jelentős része valójában nem vállalkozás, csak adót optimalizálnak/csalnak.

Tahó Sandokan 2013.02.26. 15:54:32

@Távmunkás: Kérdés ki mennyire... van akinek nagyon más lehetősége nincs, nekem is volt egyéni vállalkozásom, és ugyan kedvezőbben adóztam, de ott volt a másik oldalon, hogy ha nem volt megrendelés, akkor a bevétel nem fedezte az adókat sem.

rókafogta 2013.02.26. 21:40:07

@Tahó Sandokan: MIvel munkáltató vagyok teljes mértékg tisztában vagyok a bruttó feletti további elvonásokkal, de itt a hozzászólásomban konkrétan az szja -ről volt szóAzzal pedig tisztában vagyok ,hogy "végfelhaszálóként-fogyasztóként mennyit von el az állam. A vita tárgya kifejezetten az szja volt ill.mértéke.

rókafogta 2013.02.26. 21:53:06

@tede: Másnak is ! Aki 80 E keres annak is !És kifejezetten az szja -ról beszéltem(de tisztában vagyok a többi elvonással is.De a jelenlegi szja ebben a formában nem tartható ha marad akkor más adókkal kell pótólni(már pótólgatnak is most tavasszal jön az újabb pótlás)a kiesést ami lehet , hogy összeségében sokkal több, és fájdlmasabb lesz(lehet ,hogy bizonyos rétegnek nem (kevés )de az országnak igen ez már most látszik a receszió mértékén zuhanáson ami plakátokkal kommuikációval és trükkökkel nem áll meg további bevételcsökkenés további elvonásokat generál a többségnél.Lesz az még 50 % felett is ill 75% felett.Egyébként pon a "munkaalapú "társsadalomban csökken egyre jobban a munka értéke és egyre nő pénz gazdagok értéke akik igazából nem teremtenek értéket.Nem építenek gyárakat munkahelyeket max. luxusfogyasztók (de többnyire nem ide áfáznak stb.és az után se)persze vannak akik igen pl.Simicska és társai csak azok meg állami lóvéból

rókafogta 2013.02.26. 21:54:25

@Tahó Sandokan: Inkább 50 milla-5.E semmit nem ér (költéskor)megkeresni sokat ér.
süti beállítások módosítása